Bina Mantolama ve Fugalı Mantolama Nasıl Yapılır?

Mantolamayı kabaca tarif etmek gerekirse, dışarıda ki ısıyı içeri sokmadan, içerideki ısıyı korumak için yapının bir manto içerisine alınması olarak tarif edilebilir. Bina mantolamada kullanılan ısı yalıtım malzemeleri ile hem istenilen konfor sağlanacak hem de bütçeniz açısından tasarruf etmeniz kolaylaşacak. Bu yazımızda bina mantolama nasıl yapılır, fugalı mantolama nasıl yapılır, mantolama uygulaması nasıl yapılır gibi konularda bilgiler vereceğiz.

Fugalı Mantolama

Mantolama nasıl yapılır? Mantolama uygulaması nasıl yapılır?

Mantolama nasıl yapılır?

Mantolama hakkında bilgi sahibi olmak isteyen birçok kişi mantolama uygulaması nasıl yapılır şeklinde sorular yöneltmekte. Mantolama uygulaması toplamda 6 aşamada gerçekleştirilen bir uygulama olup, günümüzde artık zorunlu hale gelmiş bir yapı inşa şeklidir.

Kısaca mantolama nasıl yapılır, incelemek gerekirse;

1) Mantolama yapılacak yüzeyin hazırlanması:

İlk aşamada mantolama yapılacak yüzeyde yağ, kir ve toz gibi yapışmayı azaltacak maddeler var ise bunlar temizlenir.

2) Su basman profillerin yerleştirilmesi:

Su basman profiller, mantolama amacıyla kullanılacak olan levhaların kalınlığına göre belirlenerek istenilen bölgeye yerleştirilir.

3) Isı yalıtım levhaları:

Isı yalıtım levhaları, gerekli harç uygulamasından sonra hiç bir boşluk kalmayacak şekilde yerleştirilir. Daha uzun ömürlü olması ve daha iyi performans göstermesi amacıyla ise levhalar dübelenir.

4) Köşe profili:

Köşe profilleri ve diğer alternatifler zaman içerisinde doğal olayların etkisinde ısı yalıtım levhalarında ayrılma, aşınma ve kopma olmaması amacıyla eklenir.

5) Dış cephe sıvası ve Donatı filesi:

Yukarıda yer alan diğer işlemler tamamlandıktan sonra bir kat sıva atılır ve üzerine donatı filesi yerleştirilir. Sıva kurumadan 2. kat sıva atılır.

6) Dış cephe boyanması:

Sıva hatalarını örtmek ya da boyamak amacıyla son aşamada dış cephe boyası atılır.

Evet, yukarıda kısaca 6 aşamada mantolama nasıl yapılır konusu hakkında bilgiler vermeye çalıştık. Aşağıda fugalı mantolama nasıl yapılır konusu hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

Fugalı mantolama nasıl yapılır?

Fugalı mantolamada 3,5 cm kalınlıkta EPS levhalar kullanılmakta ve bu levhaların üstü akrilik ve mineral malzemeler ile kaplanmaktadır. İçeriğinde yer alan kimyasalların doğal yollar ya da doğa olayları ile eritilmesi oldukça zordur.

İşte bu kimyasallar ve içerik etkisinde daha uzun ömürlü ve daha dayanıklı bir yalıtım malzemesi olarak öne çıkıyor.

Fugalı mantolama uygulaması

Fugalı mantolamada da uygulamanın mantığı, normal mantolama ile tamamen aynı prensiptedir. Fugalı mantolama da yalnızca kullanılan malzemeler değişkenlik gösterebilir.