İçten Mantolama Nasıl Yapılır?

İçten mantolama ya da iç cephe mantolama binalarda dış cephede binanın mimari özelliğinin korunmak istendiği durumlarda ya da bina sakinlerinin ortak karar alamadığı durumlarda, daire sahiplerinin kendi isteği ile dairelerini içten mantolama yaptırması olarak açıklayabiliriz. Dış cephe mantolamaya göre uygulaması daha kolay ve daha pratik olan içten mantolama da boya uygulaması da oldukça kolay bir şekilde yapılabilmektedir.

İçten mantolama nasıl yapılır?

EPS, XPS ya da Taşyünü ısı yalıtım levhaları kullanarak duvar yüzeylerinin yalıtım levhaları kaplanmasına iç cephe mantolama adı verilmektedir.

Temel olarak dış cephe mantolama ile benzer özelliklere sahip olan içten mantolama aşağıda ki esaslara uygun şekilde yapılmaktadır.

1) Yüzey, kir, toz ve yağ gibi yapışmayı etkileyecek maddelerden arındırılır.

2) Yalıtım levhaları yapıştırılacak yüzeyine gelecek şekilde tamamen yapıştırıcı ile kaplanır. Sonraki aşamada bu yüzey taraklı mala ile taranır. Aralarında boşluk kalmayacak şekilde levhalar duvara yerleştirilir.

3) Daha uzun ömürlü olmaları amacıyla levhalar dübellenir.

4) Zaman içerisinde aşınma ya da dağılmayı önlemek, ısı kaybını en aza indirmek amacıyla levhalara köşe profilleri yerleştirilir.

5) Dış cephe mantolama da olduğu gibi ilk kat sıva atıldıktan sonra donatı filesi yerleştirilir ve sıvanın kurumasına izin vermeden 2. kat sıva atılır.

Daire içi mantolama ya da içten mantolama da uygulama esası, binanın soğuk alan dış yüzeyine denk gelen iç cephelerin mantolanmasıdır.

Mantolama malzemesi Ytong Isı Yalıtım Plakaları

Ytong ısı yalıtım levhaları nefes alan mineral yapısı ile yangın sırasında bile alev almayan, yani “A1 Sınıfı Yanmaz” bir yalıtım malzemesidir. (ytongtr.blogspot.com)